HTML

Devizában nyilvántartott hitelem története

Ez a blog azért jött létre, hogy elmesélje devizahitelem történetét, felvázolja a kivezető utakat és mindamellett nyomon kövesse saját küzdelmemet az évszázad átverésével.

Friss topikok

  • Simanyi Lena: Kedves Blogger, Pellandini-Simányi Léna vagyok, és egy kutatást vezetek a lakáshitelezésről (medi... (2015.03.01. 16:44) A hitel maga
  • Sorge: Remek blog! Folytatni kell! (2013.04.26. 09:04) Kérdéses kérdések I.
  • Vidéki: "Kik voltak ők? Hát Járai Zsigmond, Király Júlia, Simor András, Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon,... (2012.11.29. 11:42) Kommentár nélkül
  • _parmenion_: Szia! A második grafikont is csak 2008-ig nézd! Nálam is figyelmeztettek az árfolyamkockázatra, ... (2012.06.14. 12:09) A kockázatokról
  • Ixos: A felmérés eredményét pár nap múlva közzéteszem természetesen :) (2012.06.08. 16:34) Felmérés

Címkék

Az előző postban már említettem, hogy sokat töprengtem, hogy miért nem tűnt akkorának a kockázat, mint amekkora valójában volt. Mutattam is néhány dokumentumot, mely illusztrálta, hogy milyen apró fogásokkal sikerült ezt a hatást elérni. Volt még valami, ami talán a legfontosabb volt, és szerintem sokakat győzött meg arról, hogy miért is jobb a CHF hitelt felvenni, mint a "méregdrága" forintot. Mikor az árfolyamkockázatról kérdeztem, természetesen elmondták hogy létezik, van kockázata a devizában való eladósodásnak. De rögtön folytatták is ezt a kijelentést, azzal hogy de ez a kockázat kifizetődő, hiszen a svájci frank árfolyama évek óta stabil. Az elmúlt 5-6 évre hivatkoztak, még chartokat is mutattak, melyek mindezt bizonyították. Akkor ez nagyon megnyugtatónak tűnt, hiszen tényleg azt sugallta, hogy ez a kockázat, bár létezik, vállalható, hiszen 5-15%-os elmozdulás még abszolút vállalható volt. 4 évvel a hitel felvétele után, megcsináltam magamnak a chartot, amit anno nekem mutattak, és az elmúlt 6 év árfolyammozgását mutatta. Íme:

 Ugye milyen megnyugtató? Hiszen látszik, az árfolyam stabil, van némi elmozdulás, de az nem szignifikáns. 

Hát igen. Viszont most megnéztem ezt a chartot egy kicsit nagyobb időtávon, egészen konkrétan az összes elérhető adatot beletettem. Íme:

Hoppá. Ez egészen másképp néz ki. Teljesen érthető, hogy nem ezt a táblátatot mutogatták, nem hiszem, hogy ha ezt a chartot mutatogatták volna, akkor sok CHF hitelfelvevő lett volna. Az egy nagyon jó kérdés, hogy miért nem mutatták ezt a chartot senkinek, miért nem hívták fel a figyelmet ezekre a hatalmas kockázatokra? Miért állt érdekében ezeknek a bankoknak, hogy belehajszolják az embereket ezekbe a kockázatokba? Erre, és még sokminden másra is kitérünk a következő postban.

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hiteltortenet.blog.hu/api/trackback/id/tr174547466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_parmenion_ 2012.06.14. 12:09:32

Szia!

A második grafikont is csak 2008-ig nézd!

Nálam is figyelmeztettek az árfolyamkockázatra, de próbálták jelentékteleníteni. Nálam nem mutattak grafikont, de a hölgy hivatkozott a sok éve stabil árfolyamra, és a _Svájci gazdaságra_, illetve szóba került a jegybanki árfolyamsáv és az eurócsatlakozás is.

Amiről nem volt szó viszont a forint hitel chf hitel összehasonlításnál, az a kamatkülönbség. Pontosabban a referencia kamat feletti banki felár, ami chfnél 2-3%, a forinthiteleknél 5-7% volt. Tehát nem csak a "kis halak", banki ügyintézők, hitelközvetítők nyomták a deviza hitelt, hanem nagyban a bankrendszer.
süti beállítások módosítása