HTML

Devizában nyilvántartott hitelem története

Ez a blog azért jött létre, hogy elmesélje devizahitelem történetét, felvázolja a kivezető utakat és mindamellett nyomon kövesse saját küzdelmemet az évszázad átverésével.

Friss topikok

  • Simanyi Lena: Kedves Blogger, Pellandini-Simányi Léna vagyok, és egy kutatást vezetek a lakáshitelezésről (medi... (2015.03.01. 16:44) A hitel maga
  • Sorge: Remek blog! Folytatni kell! (2013.04.26. 09:04) Kérdéses kérdések I.
  • Vidéki: "Kik voltak ők? Hát Járai Zsigmond, Király Júlia, Simor András, Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon,... (2012.11.29. 11:42) Kommentár nélkül
  • _parmenion_: Szia! A második grafikont is csak 2008-ig nézd! Nálam is figyelmeztettek az árfolyamkockázatra, ... (2012.06.14. 12:09) A kockázatokról
  • Ixos: A felmérés eredményét pár nap múlva közzéteszem természetesen :) (2012.06.08. 16:34) Felmérés

Címkék

25.
május

A hitel maga

Ixos  |  1 komment

 Sokszor elgondolkodtam azon, hogy miért nem éreztem a kockázatot akkorának, mint amekkora valójában volt. Azt, hogy mekkora is volt a kockázat manapság érezzük, amikor a svájci frank árfolyama, most már konstans a 240-250-es sávban mozog hónapok óta. Arról, hogy ez a kockázat ne tűnjön akkorának, nyilván azok gondoskodtak, akiknek érdekükben állt az, hogy ezt a hitelt felvegyük. És itt nem csak a bankokra gondolok, hanem a hitelközvetítőkre, azokra a felhajtókra, akik a több ezer szerződést hozták a bankoknak, nem kevés jutalékért cserébe. Ahogy már említettem korábban, az én esetemben ez a felhajtó a Duna House volt, akik nagy kegyesen ezt a szolgáltatást ingyen nyújtották ügyfeleiknek. Hogy milyen minőségben, hát arról így utólag, elég könnyedén be lehet látni, hogy legjobban a csapnivaló jelző illik rá. 

Kezdjük azzal, hogy a hitelközvetítő szinte szót sem ejtett a forinthitelekről. Jól emlékszem, mikor a hitellehetőségeket taglalta, a forint hitelekre a "megfizethetetlenül drága" jelzőt használta. A következő képen, egy általa készített ajánlatot csatolok, szemléltetésképpen, hogy hogyan is nézett ki az ő ajánlatuk:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha megnézzük ezt az ajánlatot, nagyon érdekes dolgok derülnek ki, amire ugye akkor, nem nagyon figyeltem fel. Nyilván így utólag okosabb az ember. Ami a legfontosabb, hogy azon kívül, hogy a kölcsön devizaneme CHF, az összes többi kölcsönösszegre vonatkozó információ (a kölcsön összege, valamint a törlesztőrészlet) csak és kizárólag HUF-ban van feltüntetve. Egy szó sem esik arról, hogy ez CHF-ben mennyi lesz. Miért fontos ez? Így utólag azt gondolom, hogy ennek nagyon erős pszichológiai jelentősége volt, méghozzá az, hogy eltakarja a CHF-ben való eladósodás igen jelentős kockázatait. Feltünő, hogy például a CHF aktuális árfolyama, még csak információ szinten sem jelenik meg. A nagyszerű ajánlat, egyértelműen az előnyöket hangsúlyozza ki, vagyis a relatíve alacsony kamatszintet, és az ehhez kapcsolódó HUF-ban számított törlesztőrészletet. Arról, hogy ez mit jelent a hitel alapját képező devizában, még csak említést sem tesznek, ami számomra érdekes kérdéseket vet fel a "deviza alapú" hitelezéssel kapcsolatban. (Hogy mi is ez, és mik azok az érdekes kérdések, melyek több fórumon is megkérdőjelezik e konstrukció tisztességességét, egy későbbi posztban visszatérünk.) Szembetűnő, hogy erről még az apróbetűs részben sem tesznek említést:

 

Ami még nagyon érdekes, az a hitelközvetítő kommunikációja, amely a kockázatokról szót sem ejtett. Erre nagyon jó példa az alábbi e-mail részlet:

 

Vagyis a hitelközvetítő azt sugallja, hogy ez a törlesztő állandó, nem változik a futamidő alatt. Még csak meg sem említi, hogy a törlesztőrészletet erőteljesen befolyásolja az árfolyam változása, tehát annak az esélye, hogy a törlesztő összege állandó, nagyjából kijelenthetjük, hogy zéró. Nagy kérdés, hogy miért tette ezt. Miért nem hívta fel a figyelmet, erről a nem elhanyagolható részletről. Igen, mondhatjuk, hogy a hitelfelvevő tudhatta ezt. Igen, tudhatta, de kérdem én, nem elvárható-e attól, aki egy terméket elad, hogy felhívja a figyelmet a nyilvánvaló veszélyekre is? Esetleg valamilyen módon szemléltesse a várható következményeket, ne adj isten modelezze a lehetőségeket például az hozzáférhető historikus adatok alapján? Én azt gondolom, igenis elvárható lett volna tőlük, hogy ezt nem tették meg, annak nyilvánvalóan megvolt a maga oka. 

 

Címkék: hitel lakáshitel devizahitel chf hitelközvetítő

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hiteltortenet.blog.hu/api/trackback/id/tr954545526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Simanyi Lena 2015.03.01. 16:44:06

Kedves Blogger,

Pellandini-Simányi Léna vagyok, és egy kutatást vezetek a lakáshitelezésről (media.elte.hu/lakashitel). Az engedélyét szeretném kérni, hogy a blogján közölt táblázatok közül néhányat felhasználnáljunk a kutatásban, és újraközöljünk tudományos cikkekben. Kérem írjon a simanyi@emc.elte.hu címre.
Nagyon szépen köszönöm a segítségét!
Üdvözlettel: Pellandini-Simányi Léna
süti beállítások módosítása